codzienność

czwartek, 14 grudnia 2017

ryba po grecku


Soczyste kawałki smażonej ryby w towarzystwie aromatycznej mieszanki duszonych warzyw odpowiednio doprawionych, to klasyka polskiej kuchni. To flagowe danie, różnie doprawione, podane na ciepło lub zimno, gości w prawie każdym domu. Ryba po grecku, jest idealna na świąteczny stół, potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku.


1000 g filetów białej ryby
200 g koncentratu pomidorowego
125 ml bulionu
600 g marchewki
300 g pietruszki
200 g selera
1 por
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sok z cytryny
cukier
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Oczyszczone filety pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą oraz pieprzem. Rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej ze stron. Rybę ułożyć w naczyniu. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać warzywa starte na tarce jarzynowej i pokrojonego na talarki pora, całość chwilę smażyć. Do warzyw wlać bulion, doprawić solą, słodką i ostrą papryką, dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać do warzyw koncentrat pomidorowy, całość zagotować. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Gorące warzywa położyć na rybie w naczyniu. Całość ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.

4 komentarze:

  1. Pyszna ryba, tylko pojąć nie mogę, skąd ta nazwa???
    I bardzo ją lubimy, ale świątecznie nie przygotowuję.
    Może w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, u nas ryba po grecku, też raczej w ciągu roku niż świątecznie, choć mnie teraz właśnie naszła wielka na nią ochota. A nazwa no cóż... ktoś wymyślił :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. nie może jej zabraknąć na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza, no właśnie różne są zwyczaje w naszych domach :) Smacznych świąt!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.