Scones to szybkie bułeczki na śniadanie, kroi się je na pół, smaruje masłem i domową dżemoladą lub śmietaną. Bułeczki najlepsze są na ciepłe, zaraz po upieczeniu, to wspaniały dodatek do porannej kawy lub na podwieczorek do herbaty. Scones z płatkami owsianymi, dobrze smakują, są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku Przygotowanie i pieczenie zajmuje niewiele czasu. Można do nich dodać rodzynki lub inne suszone owoce.
180 g mąki pszennej
110 g płatków owsianych
60 g cukru
80 ml oleju
175 ml mleka
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Do miski wsypać mąkę, płatki, sodę, sól i cukier. Dodać mleko, olej i wyrabiać szybko ciasto do połączenia się składników. Ciasto lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć i wycinać szklanką bułeczki. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Jak nastrojowo :) Kamilka ja chcę do ciebie na te pyszne bułeczki, chcę .....
OdpowiedzUsuńNo i mam nowe ulubione słowo - dżemolada :-) Sconesy też lubię :-)
OdpowiedzUsuńjej, jakie idealne
OdpowiedzUsuń