Delikatne, zdrowe i bardzo cienkie naleśniki na bazie mąki kasztanowej podane z twarożkiem o waniliowym aromacie i karmelizowanymi w brązowym cukrze figami są przepyszne. Kasztanowe naleśniki z serem i karmelizowanymi figami, są doskonałe na jesienne pożywne śniadanie, nadają się również na podwieczorek lub deser.
250 g twarogu śmietankowego
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
W misce ubić mikserem twaróg z ekstraktem i cukrem na gładką masę, odstawić.
100 g mąki kasztanowej
150 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
350 ml mleka
50 ml oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
W misce ubić jajko z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym, dodać olej, mleko i ubić. Następnie wmieszać do masy przesiane mąki. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę, by ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię i wylać cieniutką warstwę ciasta na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
4 figi
4 łyżki brązowego cukru
Kasztanowe naleśniki z figami , mniam , to ty Kamilka do mnie na kopytka a ja do ciebie na naleśniki , może być?
OdpowiedzUsuńPysznie bardzo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kasztany i figi.