Domowe kajzerki nafaszerowane jajecznicą i podane z podsmażonymi rydzami doprawionymi likierem ziołowym i rozmarynem są przepyszne. Kajzerki z jajecznicą i rydzami inspirowane przepisem Anny Starmach, to śniadaniowa klasyka w nowej jesiennej odsłonie.
250 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
60 ml likieru ziołowego
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodać grzyby i smażyć przez kilka minut, dodać alkohol i zredukować ilość płynów. Do grzybów dodać posiekany rozmaryn, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
8 jajek
3 łyżki masła
sól
pieprz
W bułkach wydrążyć środki, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 7 minut. Na patelni rozgrzać masło, wlać roztrzepane jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, cały czas mieszać, aż jajka się zetną. Podpieczone kajzerki nafaszerować jajecznicą, na wierzchu ułożyć rydze i podawać.
Chcę, natychmiast!
OdpowiedzUsuńCudownie pyszne...
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to jest śniadanie idealne!!
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńU nas rydzów brak w tym roku, więc chyba wproszę się do Ciebie na śniadanko. ;)