codzienność

środa, 25 października 2017

kajzerki z jajecznicą i rydzami


Domowe kajzerki nafaszerowane jajecznicą i podane z podsmażonymi rydzami doprawionymi likierem ziołowym i rozmarynem są przepyszne. Kajzerki z jajecznicą i rydzami inspirowane przepisem Anny Starmach, to śniadaniowa klasyka w nowej jesiennej odsłonie. 

250 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
60 ml likieru ziołowego
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz 

Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić  posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodać grzyby i smażyć przez kilka minut, dodać alkohol i zredukować ilość płynów. Do grzybów dodać posiekany rozmaryn, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 


8 jajek
3 łyżki masła 
sól
pieprz

W bułkach wydrążyć środki, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 7 minut. Na patelni rozgrzać masło, wlać roztrzepane jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, cały czas mieszać, aż jajka się zetną. Podpieczone kajzerki nafaszerować jajecznicą, na wierzchu ułożyć rydze i podawać.

4 komentarze:

  1. Chcę, natychmiast!
    Cudownie pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to jest śniadanie idealne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota!
    U nas rydzów brak w tym roku, więc chyba wproszę się do Ciebie na śniadanko. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.