Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z nadzieniem migdałowo - marcepanowym, z czerwonymi porzeczkami i płatkami migdałowymi, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Skandynawskie drożdżówki z porzeczkami i nadzieniem migdałowym przygotowane na podstawie książki Signe Johansen "Scandilicious Baking", to wspaniałe połączenie lekko słonego ciasta drożdżowego o aromacie kardamonu z kwaśnymi porzeczkami i słodkim migdałowym nadzieniem, z przepisu wychodzi 16 bułeczek.
325 ml mleka
50 g masła
500 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
2 ziarna kardamonu
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1 jajko
W garnuszku rozpuścić masło, dodać połowę ilości mleka i wymieszać. W misce wymieszać drożdże z pozostałym letnim mlekiem i odstawić na 15 minut, drożdże po tym czasie powinny się spienić. Do miski z drożdżami dodać mąkę, cukier, mleko z masłem, zmiażdżone w moździerzu ziarna kardamonu, sól oraz jajko i ze składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
75 g masła
50 g mielonych migdałów
50 g masy marcepanowej
50 cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
W misce wymieszać podane składniki nadzienia.
300 g czerwonych porzeczek
1 jajko
30 g płatków migdałowych
Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o dłuższym boku około 50 centymetrów. Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie i posypać i rozsypać porzeczki, po czym ciasto złożyć wzdłuż dłuższego boku. Należy to zrobić dzieląc sobie prostokąt na trzy równe części po czym zewnętrzne części złożyć do środka. Prostokąt podzielić wzdłuż krótszego boku na 16 pasków. Każdy pasek rozciąć na pół, zostawiając kawałek nierozcięty. Rozcięte kawałki zwinąć dookoła własnej osi po czym tak zrolowane ciasto zawinąć w bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piec przez około 20 minut, aż się ładnie zrumienią.
Z mąki orkiszowej w hildegardiańskiej kuchni zrobiłyby furrorę!💙
OdpowiedzUsuńPorzeczkowe pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i z ochotą się częstuję...
Zdjęciem tych cudeniek zachwycałam się juz na FB. Bomba smakowa😁
OdpowiedzUsuń