Panna cotta z syropem z kwiatów czarnego, to idealnie letni deser. Deser zawiera syrop z kwiatów czarnego bzu, ma też w sobie nutę wanilii i podany jest w towarzystwie sosu owocowego o głęboko czerwonym kolorze i pięknym kwiatowym zapachu. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by miał właściwą konsystencję.
150 g truskawek
100 g poziomek
50 g jagód
50 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
Podane składniki zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez drobne sitko.
400 ml śmietany kremówki
50 g cukru
1/2 laski wanilii
2 listki żelatyny
Do garnuszka wlać kremówkę, dodać cukier oraz nasionka z laski wanilii. Całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w misce z zimną wodą. Miksturę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać syrop z kwiatów czarnego bzu i wymieszać. Do przygotowanych pojemniczków rozdzielić mieszankę, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc. Panna cottę wyciągnąć z naczynek i podawać z owocowym sosem.
Czysta poezja :D
OdpowiedzUsuńPyszny deser! Może zdążę na bez do Polski...
OdpowiedzUsuńoooooo taka wersja de luxe , Piękna .
OdpowiedzUsuńWygląda jak marzenie:-)
OdpowiedzUsuńUroczo i letnio!
OdpowiedzUsuńZapraszam się...