codzienność

środa, 22 marca 2017

babka chałwowa z pistacjami


Pyszna i bardzo prosta do pieczenia babka ucierana dla wielbicieli chałwy, na bazie chałwy pistacjowej i oleju pistacjowego z dodatkiem tych wspaniałych małych orzeszków. Babka jest słodka, puszysta i lekko wilgotna. Babka chałwowa z pistacjami jest dealna do popołudniowej kawy.

4 jajka
160 g cukru 
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju z orzechów pistacjowych 
220 g chałwy pistacjowej
30 g pistacji
szczypta soli
cukier puder

W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Do masy dodać pokruszoną chałwę i utrzeć, następnie olej i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pistacje. Ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.