Babka jogurtowa z owocami lata jest bardzo aromatyczne i puszyste. To wilgotne i pyszne w smaku ciasto jest szybkie do przygotowania, wystarczy więc kilka chwil i wspaniałe ciasto do kawy jest już gotowe. W przypadku tej babki, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, by babka się upiekła bez zakalca.
300 g mąki pszennej
4 jajka
150 g cukru
180 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju
skórka z 1 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
250 g owoców lata
borówka amerykańska
maliny
poziomki
4 jajka
150 g cukru
180 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju
skórka z 1 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
250 g owoców lata
borówka amerykańska
maliny
poziomki
W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Do masy dodać olej, jogurt, skórkę z cytryny i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Ciasto wylać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie rozłożyć owoce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe jest naprawdę uniwersalne i zawsze pyszne :-)
OdpowiedzUsuńHmm, wyśmienita! :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszna jest:-)
OdpowiedzUsuń