Ucierane ciasto migdałowe z rabarbarem i białą czekoladą o cytrynowym aromacie podpatrzone u Ani ma wspaniały smak, jest wilgotne i rozpływa się w ustach.
350 g rabarbaru
2 łyżki cukru
1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1/2 cytryny
Pokrojony na kawałki rabarbar ułożyć na blasze do pieczenia, posypać cukrem, skórką startą z cytryny oraz skropić cytrynowym sokiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10 minut.
150 g mielonych migdałów
130 g mąki pszennej
160 g masła
80 g cukru
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
130 g białej czekolady
30 g płatków migdałowych
cukier puder
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wbijać w masę pojedynczo jajka i ubijać. Cały czas ubijając do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z mielone migdałami, solą oraz proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać posiekaną czekoladę oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Ciasto wylać do formy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Na górze równomiernie rozłożyć podpieczony rabarbar, całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
O boszszszsz!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie!
Ależ smakowite!
OdpowiedzUsuńCoś cudownego!
OdpowiedzUsuńTo moje wymarzone, makowe ciasto :)