Sezon na rabarbar w pełni, więc warto przygotować proste i pyszne ciasto ucierane. Ucierane ciasto z rabarbarem polane lukrem z kwaśną śmietaną jest lekkie i bardzo puszyste. To ciasto jest idealne, gdyż można przygotować je w kilka minut, a potem tylko cieszyć się jego pysznym smakiem.
3 szklanki mąki tortowej
185 g masła
3 jajka
1 1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
300 g rabarbaru
185 g masła
3 jajka
1 1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
300 g rabarbaru
Białka ubić z solą na sztywną pianę, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz mleko i całość zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Do masy dodać białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta równomiernie poukładać pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kwaśnej śmietany
Proste najlepsze, a z rabarbarem uwielbiam , a te wygląda na takie co uwielbiam
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar i kocham takie ciasta z nim:-) A wczoraj robiła racuchy drożdżowe z rabarbarem właśnie:-)
OdpowiedzUsuńJakie są wymiary Twojej formy ?
OdpowiedzUsuńAn etka, 24x28 cm :) Pozdrawiam
UsuńDziękuję :). Fajne ciasto, a że z rabarbarem, to już pełnia szczęścia :).
UsuńPozdrawiam serdecznie :).