codzienność

środa, 20 kwietnia 2016

zupa ze smardzów


Smardze to wiosenne grzyby, niezwykle cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka. W Polsce grzyb ten znajduje się na liście gatunków grzybów objętych częściową ochroną w Polsce, oznacza to, że ochroną objęte są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. Smakosze od lat doceniają ten gatunek grzyba, za delikatny smak i aromat, który podnosi walory smakowe potrawom. Zupa ze smardzów przygotowana na delikatnym wywarze warzywnym z dodatkiem śmietany i natki pietruszki jest pyszna i bardzo aromatyczna.

300 g smardzów
1200 ml wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
sól
100 ml śmietany
natka pietruszki

Do garnka wlać wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera, por, obrane grzyby oraz przyprawy i całość zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 25 minut. Następnie dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, posypać posiekaną natką pietruszki.

8 komentarzy:

  1. smardze kojarzą mi się z kabaretem, jeszcze nie miałam okazji ich spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie jadłam jeszcze smardzów... mam nadzieję, że w końcu na nie trafię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I skąd ja mam wytrzasnąć smardze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może najedziemy Kamilę i podkradniemy jej trochę tych smakowitych grzybków? ;)

      Usuń
    2. Madzia,ale masz dobry pomysł , to kiedy lecimy do Kamili?

      Usuń
  4. Pełno ich u mnie w ogrodzie, ale jakoś nie mam odwagi spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy10/12/2019

    Smardze są przepyszne,zupy chętnie spróbuję ale jajecznica ze smardzami
    jest najlepsza nie porównywalna do innych. W tym roku było mniej niż w
    poprzednim ale nie było żle .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.