codzienność

czwartek, 10 marca 2016

zupa dyniowa z chorizo i czarną fasolą


Smaczna i bardzo prosta do przygotowania rozgrzewająca zupa dyniowo - pomidorowa z dodatkiem kiełbasy chorizo i czarnej fasoli, doprawiona kminem rzymskim oraz papryczką chilli. Zupa dyniowa z chorizo i czarną fasolą inspirowana przepisem Donny Hay jest delikatnie pikantna i bardzo sycąca, świetnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem.


600 g dyni
800 g pomidorów z puszki
500 ml bulionu
225 g kiełbasy chorizo
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oliwy
400 g czarnej fasoli
2 łyżeczki kminu rzymski
sól
pieprz
cukier

Do garnka wlać bulion dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, całość zagotować. Gotować około 15 minut, aż dynia zmięknie. Całość zmiksować na gładko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kmin rzymski i chwilę smażyć, dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, wszystko smażyć około 8 minut, aż cebula zmięknie, a kiełbasa się zezłoci. Podsmażoną kiełbasę, odsączoną fasolę dodać do dyniowej zupy, zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.

4 komentarze:

  1. Kamila,
    u mnie też dyniowa!
    Ale się wstrzeliłyśmy w dyniowy temat.
    Częstuję się Twoją z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam u siebie tez zupę z dynią i chorizo, ale tam jest soczewica zamiast fasoli:-) Fajnie rozgrzewa:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienite smaki w jednej zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie się prezentuje ta zupka! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.