codzienność

sobota, 26 marca 2016

wielkanocne ciasteczka cytrynowe


Wielkanocne ciasteczka cytrynowe są bardzo delikatne i kruche. Z ciastem dobrze się pracuje i można wycinać z niego różne kształty i dowolnie ozdabiać.


350 g mąki pszennej
180 g masła 

100 g cukru pudru
1 jajko

1 żółtko
skórka z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.

3 komentarze:

  1. Kamila, cudowne są te ciasteczka!
    Dobrych świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow , Kamilka , aleś ty zdolna bestia, ciasteczka prześliczne

    Wesołego

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciasteczka! Wiosna na całego!
    Wesołych i spokojnych Świąt.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.