Wielkanocne ciasteczka cytrynowe są bardzo delikatne i kruche. Z ciastem dobrze się pracuje i można wycinać z niego różne kształty i dowolnie ozdabiać.
350 g mąki pszennej
180 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
skórka z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
180 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
skórka z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.
Kamila, cudowne są te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDobrych świąt :*
Wow , Kamilka , aleś ty zdolna bestia, ciasteczka prześliczne
OdpowiedzUsuńWesołego
Cudne ciasteczka! Wiosna na całego!
OdpowiedzUsuńWesołych i spokojnych Świąt.:)