Pomarańczowe śnieżki upieczone na podstawie tego przepisu z dodatkiem mielonych migdałów są bardzo kruche i maślane. Te urocze śnieżki aromatyzowane skórką pomarańczową i ziarenkiem tonka, to doskonały pomysł na słodki upominek.
260 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
250 g masła
100 g cukru pudru
1 ziarnko tonka
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
cukier puder
Z
podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę,
zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto
rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i
wycinać śnieżki w różnych kształtach. Ciastka układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
Osypać cukrem pudrem.
Ale sliczne :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne. I takich też Świąt życzę:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne. I takich też Świąt życzę:)
OdpowiedzUsuńcudne są!
OdpowiedzUsuńWesołych! :)
Kamila, przepiękne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńWspaniałych i szczęśliwych świąt!
Te niżej cudne ciasteczka, ale te są wręcz boskie
OdpowiedzUsuńKamilka Wesołych, Zdrowych i Pysznych Świąt Bożego Narodzenia
Jakie śliczne, uroczy pomysł :) Zapiszę na zaś :)
OdpowiedzUsuń