codzienność

piątek, 20 listopada 2015

dorsz w pomidorach z oliwkami i kaparami


Dorsz w pomidorach z oliwkami i kaparami, to lekkie i zdrowe danie w stylu śródziemnomorskim. Tak przygotowana ryba jest pyszna ze względu na wielość różnych smaków. Do przygotowania dania, można wykorzystać dowolną białą rybę morską i podawać w ulubionymi dodatkami - pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. 


500 g filetów z dorsza
6 pomidorów
2 ząbki czosnku
100 g oliwek
2 łyżki kaparów
3 łyżki oleju
1 pęczek natki pietruszki
cukier
sól
pieprz 


W naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki ryby, doprawione z każdej ze stron solą oraz pieprzem. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, chwilę smażyć. Dodać pokrojone oliwki i kapary, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć równomiernie na rybę, naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 30 minut. 

3 komentarze:

  1. Bardzo fajne zestawienie i smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób na podanie dorsza :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu jaka pyszna uczta!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.