Wspaniałe w smaku, pięknie listkujące się ciasto francuskie nadziane jabłkowym nadzieniem o aromacie cynamonu, umili nawet jesienny, deszczowy dzień. Ciasto francuskie przygotowane według tego przepisu jest idealne i łatwe do przygotowaniu, potrzeba jedynie odrobiny czasu. Pyszne francuskie rożki z jabłkami zostały upieczone według przepisu z książki "Francja na słodko" znalezionego u Małgosi, z przepisu wychodzi 8 sztuk.
800 g jabłek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
100 ml wody
Pokrojone na kawałki jabłka zagotować w garnku z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny oraz wodą. Odstawić do ostygnięcia.
250 g masła
25 g mąki pszennej
25 g mąki pszennej
Masło zagnieść z mąką i rozwałkować na prostokąt grubości centymetra, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce.
25 g masła
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać roztopione masło, dodać sól i żółtko i zagnieść. Dodać tyle wody by powstało gładkie, ale niezbyt miękkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra, rozwałkowane ciasto powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane przygotowane wcześniej, ale być trzy razy dłuższe. Pośrodku ciasta położyć ciasto maślane, zagiąć krawędzie i jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, powtarzać tę czynność przynajmniej 3 razy.
1 żółtko
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i ostrym nożem pokroić na kwadraty. Z dwóch stron posmarować brzegi rozmąconym żółtkiem, po środku ułożyć farsz z jabłek, złożyć w trójkąt i ścisnąć brzegi. Rożki piec na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 225º C, około 25 minut. Rożki odstawić do ostygnięcia.
40 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Rożki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Cudowne. Mniam, uwielbiam takie pyszności,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cudne rożki, lubię takie z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńKurczę- zawszę chylę czoła przed tymi bohaterskimi jednostkami, które samodzielnie przygotowują ciasto francuskie. Jestem pełna podziwu i zazdroszczę samozapału! To musi byc dopiero rarytas!
OdpowiedzUsuńSuper, moje klimaty!
OdpowiedzUsuńJak ciasto francuskie to własne.
Pyszne rożki, idealne na kapryśną jesień.
Smakowite :>
OdpowiedzUsuńAle muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam i chylę czoła za samodzielnie zrobione ciasto francuskie:-) Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuń