codzienność

środa, 21 października 2015

babka z chałwą


Pyszna i bardzo prosta do pieczenia babka ucierana dla wielbicieli chałwy. Babka jest słodka, puszysta i lekko wilgotna, lepsza na drugi dzień niż zaraz po upieczeniu. Babka z chałwą inspirowana przepisem z magazynu "Najlepsze ciasta" przybiera smak chałwy jakiej użyjemy do jej przygotowania. 

100 g chałwy
180 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W rondelku stopić masło, dodać chałwę i mieszać, aż się rozpuści, całość ostudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. W misce utrzeć masło z chałwą i cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać kolejno żółtka, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem utrzeć. Na końcu do masy dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do  170º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

8 komentarzy:

  1. Z chałwą? No to koniecznie coś dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, w takim razie polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Babka z chałwą kojarzy mi się z córką, która zajada się swoim rarytasem - chałwą właśnie:) Pomysł zacny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, ta chałwa to mnie gubi :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Brzmi pysznie!
    Tylko skąd wziąć takie letnie maliny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, mogę podesłać, jeszcze kilka się znajdzie :)

      Usuń
  4. Mniam, chałwowa musiała być bajecznie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna musi być ta babka, mój tata by się zakochał :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.