Pyszna i bardzo prosta do pieczenia babka ucierana dla wielbicieli chałwy. Babka jest słodka, puszysta i lekko wilgotna, lepsza na drugi dzień niż zaraz po upieczeniu. Babka z chałwą inspirowana przepisem z magazynu "Najlepsze ciasta" przybiera smak chałwy jakiej użyjemy do jej przygotowania.
100 g chałwy
180 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W rondelku stopić masło, dodać chałwę i mieszać, aż się rozpuści, całość ostudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. W misce utrzeć masło z chałwą i cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać kolejno żółtka, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem utrzeć. Na końcu do masy dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Z chałwą? No to koniecznie coś dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, w takim razie polecam :) Pozdrawiam
UsuńBabka z chałwą kojarzy mi się z córką, która zajada się swoim rarytasem - chałwą właśnie:) Pomysł zacny.
OdpowiedzUsuńMonika, ta chałwa to mnie gubi :) Pozdrawiam
UsuńBrzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńTylko skąd wziąć takie letnie maliny...
Amber, mogę podesłać, jeszcze kilka się znajdzie :)
UsuńMniam, chałwowa musiała być bajecznie pyszna :)
OdpowiedzUsuńPyszna musi być ta babka, mój tata by się zakochał :)
OdpowiedzUsuń