codzienność

poniedziałek, 21 września 2015

zupa z pieczonych warzyw


Zupa krem przygotowana z pieczonej marchewki, pietruszki, selera, pora, selera naciowego, pomidorów, papryki z czosnkiem, cebulą z dodatkiem rozmarynu i szałwii jest doskonała i bardzo pożywna. Warzywa dzięki pieczeniu stają się słodkie, pełne smaku i bardzo aromatyczne, a czosnek podczas pieczenia traci swój ostry smak i staje się miękki, delikatny i bez problemu można go wycisnąć z łupiny. Zupa z pieczonych warzyw jest przygotowana z samych warzyw, bez dodatku bulionu, tylko z niewielkim dodatkiem śmietany, która sprawia, że zupa jest bardziej kremowa.


3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1/2 pora
2 łodygi selera naciowego
5 pomidorów
2 papryki
1 czerwona cebula
1 główka czosnku

2 gałązki rozmarynu
1 gałązka szałwii
sól
pieprz
cukier
oliwa

śmietana 


W brytfance rozłożyć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, por, seler naciowy, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory, przekrojony w poprzek na pół czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz zioła. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz obficie polać oliwą. Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190° C na 60 minut. Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec aż skórka sczernieje. Blachę wyjąć z piekarnika i poczekać chwilę, aż ostygnie, papryki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Po tym czasie wyjąć warzywa z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Wycisnąć czosnek z łupinek i wyrzuć je, wyciągnąć zioła. Do warzyw dodać paprykę i wszystkie warzywa zmiksować w blenderze na gładki krem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podawać z kleksem śmietany.

  

6 komentarzy:

  1. Chcę taką tu i teraz!;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na tak! Smak pieczonych warzyw w postaci kremu to pychota;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sobotę upiekłam ciasto śliwkowe-śmietanowe. Jest pyszne. Jutro robię zupę z pieczonych warzyw.
    Świetne przepisy,blog też!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pyszna zupka i ten cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesień na talerzu! Pięknie i pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, cudownie gęsta i sycąca, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.