codzienność

piątek, 30 stycznia 2015

merveilles


Merveilles to francuska specjalność karnawałowa, a tłumaczy się to jako cud, czyli coś wspaniałego. Cudeńka są pyszne, kruche i lekkie, pokryte cukrem pudrem. Przygotowuje się je błyskawicznie, dłużej zajmuje smażenie tych maluszków. Pyszne kruche cudeńka przygotowane na podstawie przepisu z magazynu "Saveurs" dodaję do akcji Amber Faworki, chrust, chruściki 2015!



250 g mąki pszennej
3 jajka
60 g masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli



Z mąki, miękkiego masła, jajek, soli oraz cukru zagnieść gładkie ciasto. Partiami, lekko podsypując mąką, wałkować ciasto bardzo cienko. Z ciasta wycinać kwadraty, romby lub inne kształty foremką lub radełkiem.


olej do smażenia
cukier puder



W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, smażyć ciasteczka na jasnozłoty kolor z każdej ze stron. Usmażone merveilles osączyć na papierowym ręczniku, a następnie posypać obficie cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Jakie słodziaki:-) Nasze dzieci byłyby zachwycone:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaaaaaaaaaaaaaaa takich to nie znałam , Kamiluś ale cudeńka nasmażyłaś
    Kamila a jak one trzymają świeżość? Trzeba jeść od razu czy dobre z 2 dni lub dłużej jak nasze klasyczne faworki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, smakują i trzymają świeżość jak nasze, ale nie ukrywam, że najlepsze w tym samym dniu :) Buziaki!

      Usuń
    2. Kamilka * dziękuję za wyjaśnienia

      Usuń
  3. rzeczywiście cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ;) zrobię jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy o takim czymś nie słyszałam! Słodkie są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedyne co się ciśnie na usta to - wspaniałe!!! Fawory/chruściki wciąż przede mną, też zobowiązałam się je upiec, ale czasu brak, albo raczej źle zarządzam tym czasem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.