Pyszne, bardzo szybkie do upieczenia wilgotne ciasto piernikowe z rodzynkami, upieczone na bazie jogurtu naturalnego i powideł z kakao, doprawione cynamonem. Ciasto w smaku przypominające piernik doskonale umili przedświąteczny czas.
2 szklanki jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
125 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki rodzynek
Rodzynki zaleć wrzątkiem, po chwili odcedź na sitku. W misce wymieszać jogurt naturalny z cukrem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać do masy rodzynki. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńod razu czuć tą atmosferę świąt! :)
OdpowiedzUsuńidealne na święta:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńOooo z jogurtem jeszcze nie robiłam ciasta piernikowego:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wygląda i pewnie pachnie nieziemsko!!!
Pozdrawiam!!!
Ooooo, ale fajne! Chyba wypróbuję w ramach wprowadzania świątecznego nastroju:)
OdpowiedzUsuńTaki prosty ,a wygląda tak pysznie i pięknie
OdpowiedzUsuńA rodzynki można pominąć?;-) Bo ich nie lubię, a reszta bomba:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, można dać inne ulubione suszone owoce albo groszki czekoladowe :) Buziaki!
UsuńBardzo świąteczne!
OdpowiedzUsuńI pysznie podane.
Hmmm, pycha! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki - od tych malutkich, poprzez długo dojrzewające staropolskie aż do szybkobieżnych. A rodzynki u nas też byłyby wydłubywane;)
OdpowiedzUsuń