Fougasse
to regionalna specjalność Prowansji o gęstym,
chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku.
Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki,
jednak z tego powodu nie można go długo przechowywać -
powinien być zjedzony jak najszybciej.
Jeffrey Hamelman
Chleb
chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku.
Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki,
jednak z tego powodu nie można go długo przechowywać -
powinien być zjedzony jak najszybciej.
Jeffrey Hamelman
Chleb
Fougasse to propozycja Amber w marcowej piekarni. Wypiek tego pysznego chlebka w kształcie liścia zaproponowała Magda, na podstawie przepisu Jeffreya Hamelmana z książki "Chleb". Fougasse z oliwkami jest bardzo łatwy do zrobienia, jego pieczenie jest rozłożone w czasie, a z przepisu wychodzą dwa śliczne chlebki. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą, posypać gruboziarnistą solą, ulubionymi ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.
122 g mąki pszennej chlebowej
79 g wody
3 g soli
szczypta drożdży instant
Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze około 21º C. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
320 g mąki pszennej chlebowej
48 g mąki pszennej razowej
255 g wody
6 g soli
3 g drożdży instant
26 g oliwy
40 g oliwek
cały pâte fermentée
Do dzieży miksera wsypać mąki, dodać sól, drożdże oraz wodę i mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję. Włączyć drugą prędkość i dodawać oliwę, mieszać przez 5 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową. Dodać oliwki i mieszać na pierwszej prędkości, tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone. Ciasto przykryć i odstawić do fermentacji na 2 godziny. Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z dzieży na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90º i znów złożyć na trzy. Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak, aby przybrało owalny kształt. Przykryć i odstawić na godzinę w temperaturze około 24º C. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie naciąć. Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły. Przełożyć chlebki na blachy do pieczenia posypane semoliną. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230º C, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą i piec 20 minut, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.
Fougasse z oliwkami pachnie też u:
Aciri - Bajkorada
Agi - W sezonie
Amber - Kuchennymi drzwiami
Ani - Nie tylko na słodko
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Ankawell - Życie od kuchni
Aluchy - Nie - ład mAlutki
Arniki - Arnikowa kuchnia
Asi - Asia’s White Kitchen
Beaty - Stare gary
Bożeny - Smakowe kubki
Czekoladki - Z miłości do słodkości
Doroty - Moje małe czarowanie
Doroty - UgotujmyTo.pl
Eli - W poszukiwaniu slow life
Gosi - Co do jedzenia
Łucji - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgosi - Akacjowy blog
Magdy - Konwalie w kuchni
Marzeny - Zacisze kuchenne
Marcina - Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbli - Pierogi ruskie raz!
Olimpii - Pomysłowe Pieczenie
Renaty - Forks’n'Canvas
Wisły - Zapach chleba
Żabki - Healthy Craving
Agi - W sezonie
Amber - Kuchennymi drzwiami
Ani - Nie tylko na słodko
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Ankawell - Życie od kuchni
Aluchy - Nie - ład mAlutki
Arniki - Arnikowa kuchnia
Asi - Asia’s White Kitchen
Beaty - Stare gary
Bożeny - Smakowe kubki
Czekoladki - Z miłości do słodkości
Doroty - Moje małe czarowanie
Doroty - UgotujmyTo.pl
Eli - W poszukiwaniu slow life
Gosi - Co do jedzenia
Łucji - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgosi - Akacjowy blog
Magdy - Konwalie w kuchni
Marzeny - Zacisze kuchenne
Marcina - Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbli - Pierogi ruskie raz!
Olimpii - Pomysłowe Pieczenie
Renaty - Forks’n'Canvas
Wisły - Zapach chleba
Żabki - Healthy Craving
Kamilko, piękne listki. I jak ślicznie zrumienione. :))
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
Pięknie wypieczone listki! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku:)
OdpowiedzUsuńFougasses jak z prowansalskiej boulangerie!
OdpowiedzUsuńPysznie Ci się udały.
Bardzo dziękuję,że niezawodnie z nami pieczesz.
Kamilo, chlebki wyszly ci jak marzenie. Pieknie sie prezentuja na zielonym tle. Ja tez posypalam ziolami, przyprawami i wroce do przepisu niedlugo. Dziekuje za wspolne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńjeju, boski!:)
OdpowiedzUsuńDlaczego moje były tak gigantyczne? Ale pięknie Ci wyszły:-)) Chętnie skubnęłabym Twojego;-))Buziaki:-))
OdpowiedzUsuńNa medal , na złoty medal wyszły
OdpowiedzUsuńwyszedł pieknie, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas-M.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci sie upiekły, do nastepnego.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają ! Pozdrawiam, cieszę się, że mogłam z Wami piec!
OdpowiedzUsuńJuż się cieszę na następne spotkanie !
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się liście upiekły i sfotografowały :-)
Pozdrawiam.
Bardzo udane listki. Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńFrancuz na widok Twoich fougasses zapewne wrzasnąłby 'ulala!!!' ja też zareagowałam tym okrzykiem gdy zobaczyłam Twoje kształtne liściochy :))
OdpowiedzUsuńPieknie Ci wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne liście, dziękuję za wspólne pieczenie, to super przygoda, pozdrawiam serdecznie, Ela
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałam. Wyglądają cudownie Kamilko! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie Ci się udały fugaski. Dziękuje za wspólny sobotnie pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie:-), super Ci się upiekły liście:-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszły:)) Dziękuję za wspólne pieczenie! Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńChociaż jedna osoba przyznała, że to łatwy wypiek:)
OdpowiedzUsuńTo że śliczne, to widać gołym okiem:)
Pięknie wypieczone ;) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję za wspólne pieczenie . Twoje fougasse wspaniale się prezentują !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Wyglądają pysznie! pewnie były bardzo chrupiące :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite liście Ci wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuń