Cytrynowa babka jest doskonała w smaku, mocno cytrynowa i bardzo wilgotna. Do upieczenia babki potrzebne są tylko białka jajek, więc to świetny pretekst by zużyć białka, które zostały nam po przygotowaniu karnawałowych smakołyków. Przepis na pyszną cytrynową babkę dodaję do akcji Wielkanocne Smaki.
400 g mąki pszennej tortowej
8 białek
1 szklanka cukru
250 g masła
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać. Do masy dodać roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko i ubijać, powoli dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy oraz otartą skórką i sok z cytryny, dobrze połączyć składniki. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 170º C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu wyjąć z formy.
100 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Połączyć składniki i polukrować ciasto.
Taka babka to fajne uzupełnienie takiej z 10 żółtkami , smaki cytrynowe , mniam mniam i jak pięknie się udała
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Zostało mi w zamrażarniku dużo białek po pączkach i lodach :) A babki cytrynowe uwielbiam!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, chętnie bym zjadła kawałek:D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie babki :)
OdpowiedzUsuńKocham cytrynowe wypieki. Piękna babeczka Kamilko. :)
OdpowiedzUsuńuroczo wygląda. cytrynowa babka koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole :]
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie babki :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam nadmiar białek, więc chyba się skuszę na taką babkę :)
OdpowiedzUsuńcytrynowa i drożdżowa to moje dwie najulubieńsze! nie może ich zabraknąć na święta
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, tak leciutko :)
OdpowiedzUsuńTaką babkę moja mama zawsze piecze na Święta, whmm....Pychotka:-) Aż mnie skręca...
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, no i fajna forma ;)
OdpowiedzUsuńmmm...aż pachnie monitor ;);)
Pozdrawiamy!!
Tapenda
wspaniała babka, uwielbiam cytrynowe wypieki, wydają się być lekkie i orzeźwiające. Tylko, dlaczego aż tyle białek do jej zrobienia jest potrzebne?!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, mnie się właśnie podoba ta ilość, bo zawsze mam ich sporo w zamrażalniku i czekają na swoje wykorzystanie :) Pozdrawiam
Usuń