codzienność

piątek, 11 października 2013

ajvar


Ajvar według źródła to lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem pomidorów, czosnku, octu oraz przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Sos z pieczonej papryki i mięsistych bakłażanów z dodatkiem pomidorów i wędzonej chili Jalapeno zatopionej w czerwonym sosie można dodawać do mięs, makaronów, wyjadać prosto ze słoiczka lub rozsmarowywać na pieczywie. Pyszny domowy ajvar inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej.  


2000 g czerwonej papryki
2 bakłażany

3 pomidory
30 g chipotle adobados
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
sól 

cukier 

Bakłażany przekroić na pół, paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion, z pomidorów wyciąć gniazda nasienne. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C przez około godzinę. Poczekać chwilę aż ostygną i obrać paprykę i pomidory ze skórki, a z bakłażanów wydrążyć wnętrze. Warzywa, czosnek i wędzone papryczki zmiksować. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i dodać zmiksowaną masę, doprawić do smaku solą oraz cukrem i całość wolno gotować, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać ocet i przegotować. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. 

 

3 komentarze:

  1. mię na ajwar nie trzeba namawiać i każda wersja mi smakuje
    Kamilka jak zwykle apetyt mi robisz

    OdpowiedzUsuń
  2. od roku sie zabieram za ajvar i ciągle coć innego na drodze stoi. Mam już swoje inspiracje, twój przepis do nich dołączę.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.