codzienność

niedziela, 16 września 2012

szarlotka razowa


Szarlotka w całości przygotowana z mąki razowej, z dużą ilością jabłek, słodzona miodem i brązowym cukrem z dodatkiem rodzynek. Szarlotka o aromacie cynamonu i odrobiną kardamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Szarlotka razowa z tego przepisu po upieczeniu jest bardzo krucha, a z czasem troszkę wilgotnieje.


2000 g jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru 
2/3 szklanki rodzynek
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu 

Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami.
 

3 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli  
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu 

Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190° C. Formę o wymiarach 20 x 30 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, podziurkować w wielu miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180° C. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił i piec jeszcze przez 15 minut.


14 komentarzy:

  1. Świetna! Bardzo podoba mi się ten przepis. Obecnie "dyniuję", ale na takie ciasto skusiłby się każdy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczna niezwykle.
    Piękna!
    Idealna na takie niezdecydowane pogodowo dni.
    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie - z taką ilością jabłek! ale mogę się skusić tylko na wirtualny kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilko, widzę, że masz smaczną niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo podoba mi się ten przepis. Uwielbiam wypieki na mące razowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie muszę wypróbować! uwielbiam ciasta z taką dużą ilością jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilko, cóż za pysznosci u Ciebie. Mogę wpaść na kawałek?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! U mnie też dziś szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Razowej nigdy nie jadłam, a w tym sezonie w ogóle jeszcze nie robiłam szarlotki.
    Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaam, razowe i zdrowe, pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowicie apetyczne i do tego zdrowa, cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda ciekawie :) Razową robiłam jako ciasto kruche, nie w takiej formie :) Co kuchnia to obyczaj jak widać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka napakowana jabłuszkami!!!! Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  14. nie widziałam jeszcze takiej szarlotki! prezentuje się cudnie! ypakowana jabłkami po brzegi!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.