Wspaniałe drożdżowe ciasto z morelami z dodatkiem startej na tarce masy marcepanowej, po upieczeniu posypane płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Morelowy placek z marcepanem na podstawie przepisu Sary Lewis z książki "The bread book" znaleziony u Liski, dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo.
300 g mąki pszennej
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
25 g cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
150 ml wody
150 ml wody
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i rozgnieść z mąką, by powstały okruchy. Dodać sól, cukier, mleko w proszku, wanilię, drożdże i jajko. Powoli wlewając wodę, zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
600 g moreli
125 g masy marcepanowej
25 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
płatki migdałowe
cukier puder
Tortownicę
posmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch zetrzeć
marcepan, następnie ułożyć na nim, nacięciem do góry, przecięte na pół i
wypestkowane morele i odstawić na pół godziny do wyrastania. Następnie
polać stopionym masłem, posypać cukrem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200° C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180° C,
przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu
zostawić na 10 minut w formie, następnie posypać migdałami i cukrem
pudrem.
Cudnie wygląda! I jeszcze masa marcepanowa... To musi smakować wspaniale.
OdpowiedzUsuńWhiness, polecam, pyszne ciasto :) Pozdrawiam
UsuńPięknie się prezentuje i jestem przekonana, że świetnie też smakuje;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, bardzo smaczne, polecam :)
UsuńU Ciebie zawsze wypatrzę jakieś fajne ciasto i potem pół dnia mam ochotę na słodkie...
OdpowiedzUsuńOlka, dziękuję, miło mi :)
UsuńAle ładne to ciasto, pychota :)
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, świetnie też smakuje :)
Usuńi kolejny fantastyczny przepis do wypróbowania:D ja kocham wszelkie drożdżówy, a twój przepis kusi niesamowicie, bo ani z morelkami jeszcze nie robiłam,ani z marcepanem. Ciekawa jestem tego smaku:) szkoda, ze przez monitor nie można skosztować;)
OdpowiedzUsuńAntenka, skoro lubisz drożdżowe, to ten przepis bardzo polecam, morele i marcepan świetnie pasują do ciasta :)
UsuńZnakomite!
OdpowiedzUsuńDzisiaj kupiłam morele.
Może...
Miłego dnia!
Amber, i jak?
UsuńWspaniałe ciacho, ale bym zjadła... pyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory, dziękuję :)
UsuńCudne ciasto Kamilko :) uwielbiam wszystko co ma w sobie morele ;D
OdpowiedzUsuńbuzka ;*
Sara, to tak jak ja :) Buziaki!
UsuńŁadne bardzo!:)
OdpowiedzUsuńSmaczne pewnie też?!
Magda, bardzo, bardzo. Ściskam!
Usuńależ one cudnie wygląda z wierzchu!
OdpowiedzUsuńKaś, też stwierdziłam, że morele są bardzo fotogeniczne :)
UsuńMorele i marcepan- połączenie idealne! Ten placek musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńMadzialena, dobrze powiedziane - idealne!
UsuńKocham morele w duecie z marcepanem, choc u mnie najczesciej sa to jakies ucierane ciasta. To drozdzowe brzmi pysznie Kamilo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bea, morelowe dla mnie każde jest pyszne, uwielbiam je :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń