Wspaniały lekki posiłek to knedle serowe z morelami, które doskonale smakują polane rumianą bułka tartą. Knedle są szybkie w przygotowaniu, ciasto jest delikatne i ma lekko serowy posmak. By morele nadziać marcepanem podpatrzałam u Ewy Wachowicz.
250 g półtłustego twarogu
1 jajko
120 g mąki pszennej
120 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki bułki tartej
6 moreli
Ser
zmielić, dodać jajko, mąkę i sól, ze składników dokładnie wyrobić
ciasto, jeżeli masa będzie za rzadka dosypać nieco więcej mąki. Z
moreli usunąć pestki, w środek każdej włożyć kawałek marcepanu. Ciasto
podzielić na 6 części, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie
nadziane morele i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle
wkładać do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy
wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Na patelni
roztopić masło, dodać tartą bułkę i zrumienić. Rumianą bułką polać
ugotowane knedle i posypać cukrem.
Mam ochotę na knedle :) Wspaniała propozycja na letni obiad.
OdpowiedzUsuńWhiness, rzeczywiście, zgadzam się. Pozdrawiam
UsuńObiadek łasucha, czyli mój! Moi chłopcy nie lubią takich potraw na słodko i nie robię ich, a to smaki mojego dzieciństwa! Aż mi ślinka leci... mniam
OdpowiedzUsuńAniu, a ze mnie kluchowa dziewczyna, dogadzałybyśmy sobie :) Pozdrawiam
UsuńBardzo apetyczny i smaczny posiłek, aż nabrałam chęci... zaraz czy ja mam morele w domu :) Robiłam kiedyś nadziane jabłkami, też niezłe :)
OdpowiedzUsuńZjedz mnie, muszę spróbować z jabłkami, spodobało mi się. Pozdrawiam!
UsuńNigdy nie jadłam z morelami, zawszy śliwki! Super propozycja!
OdpowiedzUsuńAngie, ze śliwkami to klasyka, polecam też z morelami :) Pozdrawiam
UsuńDzisiaj mi chodziły po głowie knedle, ale ze śliwkami.. z morelami też muszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńBrenia, bardzo smaczne, spróbuj :)
Usuńz morelami jeszcze nie jadlam .. zapewne pychotka
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Olesia, polecam, są pyszne! Pozdrawiam
Usuń