Ciasto kadayif to niteczkowate ciasto będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Ciasto jest proste w obróbce, wymaga dodatku tłuszczu, by wydobyć jego zalety, czyli delikatną kruchość. Kadayif jest neutralne w smaku, dlatego przekładane orzechami, pistacjami czy też serami pozwala na przygotowanie wielu odmian pysznych dań i deserów. Podawane najczęściej w towarzystwie orzechów i zatopione w syropie, to najpopularniejsza i bardzo kusząca opcja. Przepis na kadayif z orzechami w cynamonowym syropie pochodzi z Lawendowego Domu. Ciasto układane jest w formie gniazdek w foremce do muffinów z orzechami włoskimi z dodatkiem cukru. Po upieczeniu zimne kadayif zalewa się gorącym syropem przygotowanym z cukru i wody z dodatkiem cynamonu.
200 g ciasta kadayif
100 g orzechów włoskich
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g masła
Orzechy
zmielić niezbyt drobno i wymieszać z cukrami. Foremki do muffinów
wysmarować masłem. Porcję ciasta zwinąć, włożyć do foremki i uformować
gniazdko. W środek włożyć zmielone orzechy z cukrem. Zalać roztopionym
masłem. Tak przygotowane gniazdka wstawić do piekarnika nagrzanego do
180° C na około 30 minut. Po wyjęciu odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
200 g cukru
100 ml wody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Do
garnka wsypać cukier, zalać go wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3
minuty, dodać sok z cytryny i cynamon, wymieszać i odstawić z ognia.
Gorącym syropem zalać wystudzone ciasto. Zostawić przynajmniej na jeden
dzień w formie, żeby składniki się przegryzły.
Uwielbiam te ,włosy'.
OdpowiedzUsuńCiasto pasuje do słodkiego i słonego.
I daje ciekawy efekt wizualny.
Amber, ja dopiero raczkuję, ale bardzo przypadło mi do gustu :) Pozdrawiam
UsuńTeż się przymierzam do tego ciasta.
OdpowiedzUsuńTe gniazdka musiały być pyszne:)
Magda, warto :) Pozdrawiam
UsuńOdjechany deser :)
OdpowiedzUsuńJoasiu, miło mi :) Pozdrawiam
Usuńwygladaja imponująco :)
OdpowiedzUsuńMadleine, dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńKochana, a gdzie Ty dorwałaś ciasto kadayif? Wygląda tak interesująco, że zejdę pół miasta, żeby je dostać:)
OdpowiedzUsuńIvka, ciasto kupiłam w sklepie Arabskie, dojście bezpośrednio z bloga odwiedzam. A może u ciebie uda Ci się kupić :) Pozdrawiam
UsuńJeszcze takiego nie widziałam! Przepiękne zdjęcia, jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńAniu, to też mój pierwszy raz. Pozdrawiam
UsuńWspanialy, choc oblednie slodki deser.
OdpowiedzUsuńMaggie, warto było zrobić, faktycznie słodko bardzo, ale jedna porcja nikomu nie zaszkodziła :) Pozdrawiam
Usuńślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, dziękuję, miło mi bardzo.
UsuńMnie kojarzy się z greckimi słodyczami zalanymi syropem :) Super propozycja i przepiękne ostatnie zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńKasiu, tak też właściwie jest. Dziękuję za odwiedziny :)
Usuńśliczne ci te gniazdka wyszły! a jeżeli z cynamonem, to na pewno smakowite!!!:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, słodko i cynamonowo, inaczej niż zawsze :) Pozdrawiam
Usuńmmmm...jakie oryginalne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:):)
Tapenda, bardzo smaczne. Pozdrawiam Was!
UsuńCudnie to wygląda! Takie gniazdka, mniam :) I cynamon,orzechy - coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjecia:)
Majana, bardzo mi miło, że przypadło Ci do gustu :) Pozdrawiam
UsuńPyszne jest to ciasto, a dodatek orzechów jest boskie!
OdpowiedzUsuńBasik, mnie się bardzo spodobało, na pewno jeszcze nie raz z nim popracuję :) Pozdrawiam
UsuńJadłam to ciasto, ale sama jeszcze niczego z niego nie przyrządzałam. Muszę się nim bliżej zainteresować.
OdpowiedzUsuńHaniu, fajnie się z nim pracuje, więc koniecznie :) Pozdrawiam
UsuńKamilko ;* wyglada oblednie pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSara, bardzo dziękuję :)
UsuńJestem prawdziwie urzeczona ich wyglądem...Cudne! Nareszcie widzę szansę na przetestowanie tego specyfiku na domownikach :)
OdpowiedzUsuńSzarlotku, to ja w takim razie czekam na Twoje wspaniałe pomysły. Pozdrawiam
UsuńŚwietnie się prezentują te gniazdka!
OdpowiedzUsuńMonika, a wiesz jak pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuń