Ciasto na gofry jest lekkie i bardzo puszyste, przepis na te chrupiące gofry pochodzi stąd. Gofry doskonale smakują podane z kwaśna śmietaną i sosem na bazie malin i cukru. Chrupiące gofry ze śmietaną i sosem malinowym umilą każdy dzień.
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Mąkę
i proszek przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i mleko. Ubić na
gładką masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy.
Gofry piec na złoty kolor, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie
czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym
kolejnym pieczeniem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej
temperatury.
Kilka składników by wyczarować smaczny sos z malin, by go przygotować można użyć mrożonych malin.
1 szklanka malin
200 g kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
Śmietanę
wymieszać z dwoma łyżkami cukru. Maliny włożyć do garnka, zasypać dwoma
łyżkami cukru i całość zagotować. Gofry posmarować śmietaną i polać
sosem malinowym.
Poproszę na śniadanie!
OdpowiedzUsuńPychota.
Amber, podeślę jutro. Z kawcią?
Usuńwiesz, baardzo romantyczne gofry!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, jeśli tak uważasz, to miło :)
UsuńAle pyszne,.... gdybym miała gofrownicę....
OdpowiedzUsuńMojeprzetwory, polecam zamówić u Mikołaja :)
UsuńNie dość że piekne, to pewnie jeszcze przepyszne! I to tak z samego rana, przed śniadaniem. och jaka jestem teraz głodna!
OdpowiedzUsuńAniu, okrutna jestem, hihihihi Uściski!
UsuńAleż one przepysznie wygladają!
OdpowiedzUsuńAngie, myślę, że jeszcze lepiej smakują :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam gofrów.
Magda, oddam gofry za Twoją paellę :)
Usuńgofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem:))) ach, jak chciałabym tam teraz być!!!!:))))
OdpowiedzUsuńGosiu, ja też, ja też, kocham morze :)
UsuńPyszności Kamilko! Jejku,ależ mi narobiłaś ochoty na takie pyszne gofry!
OdpowiedzUsuń:)
Majana, myślę, że dobrze, hihihi
UsuńA już chciałam napisać, że robię podobne :) Cudny gofry, no i ten sos. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńKarolina, to najlepsze gofry jakie jadłam, dzięki za przepis :) Pozdrawiam
Usuńna co ja pacze po nocy :) takie pyszności aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńKaś, w nocy najbardziej mnie kusi :) Pozdrawiam
UsuńChyba się w nich zakochała, haha pięknie wyglądają haha.
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga, po kolejną porcję gofrów.
:P:P
http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/waffles-with-raspberry-sauce-gofry-z.html
Pozdrawiam, NY MUFFIN