Doskonałe połączenie włoskich kluseczek z sosem przygotowanym z kurek i boczniaków z dodatkiem białego wina, śmietany i natki pietruszki. Gnocchi z sosem grzybowym to pyszny sposób na obiad.
300 g ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 jajko
sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Wyrabiać masę, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie, przenieś na stolnicę i podzielić na mniejsze porcje. Podsypać mąką i uformować wałek o średnicy centymetra, następnie pociąć ciasto na dwu centymetrowe kawałki i widelcem nadać im wzór, kluski powinny się zwinąć i przybrać kształt muszelek. Kluski wrzucać na gotującą i osoloną wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na wierzch. Kluski odcedzić.
1 1/2 szklanki kurek
1 1/2 szklanki boczniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
100 g masła
120 ml białego wina
240 ml śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
Grzyby oczyścić. Na patelni roztopić masło, rzucić posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażyć. Następnie dodać grzyby i smażyć, aż będą miękkie, wlać wino i zredukować ilość płynów o połowę. Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos grzybowy połączyć z kluskami i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podoba mi sie ten sos!
OdpowiedzUsuńMaggie, w takim razie bardzo się cieszę :) Pozdrawiam
UsuńOooo rany, kurki! Teraz to jestem w rozterce, czy chcę lato czy może już jednak jesień? Pyszności :)
OdpowiedzUsuńOnionchoco, kochana te kurki to letnie zbiory z lasu :) Pozdrawiam
UsuńBardzo lubię połączenie grzybów i ziemniaków, w każdej możliwej postaci:)
OdpowiedzUsuńPychota!
Magda, to tak jak ja :) Ściskam!
Usuńcudny obiadek, zaplanowałam na dziś coś innego, ale jak będą kurki na ryneczku, to chyba będę musiała zmienić plany - ale mi pysznie namieszałaś:))))
OdpowiedzUsuńGosiu, mam nadzieję, że je tam znalazłaś :) Pozdrawiam
UsuńZ przyjemnością pochłonęłabym taką porcję gnocchi na obiad :-D
OdpowiedzUsuńJoasiu, podsyłam porcyjkę :)
UsuńAch ten sos grzybowy. Uwielbiam go! Bardzo fajne składniki i aż skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńMarta, bardzo będzie mi miło :) Pozdrawiam
Usuńwyśmienite danie! jejku, jak dawno nie jadłam sosu grzybowego...a to mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńKaś, grzybki zaczęły się pojawiać, więc pora odpowiednia :) Pozdrawiam
Usuń