800 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
sezam
W
misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę,
oliwę i miód. Wyrabiać energicznie przez 10 minut, aż ciasto zacznie
odchodzić od brzegów miski, choć może pozostać lekko klejące. Dobrze
wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą
foremkę 900 gramową, dobrze dociskając do narożników. Posmarować wodą
lub mlekiem i posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek.
Chleb piec w 200º C przez około 40 minut.
marzy mi sie kromka Twojego chlebka na sniadanie ;*
OdpowiedzUsuńSara, na śniadanie, na kolację idealny :)
UsuńPS. Ciesze sie, ze juz nie trzeba wspisywac kodu przy komentarzu - super pomysl! :)
OdpowiedzUsuńSara, ja też się cieszę :)
UsuńWygląda świetnie. U mnie też dzisiaj domowy chlebek, takie są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, domowe niezapomniane w smaku :)
UsuńPiękny chlebek upiekłaś.
OdpowiedzUsuńMogę kromeczke?:)
Majana, częstuj się proszę.
UsuńSuper, domowy, orkiszowy chlebek do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, bardzo polecam ten przepis :)
UsuńKamilko, no przecież, że ładny:). U mnie chlebek cebulowy - :):):). Gdyby nie on brałabym się za Twoją propozycję. Dobrej soboty!
OdpowiedzUsuńEwelajna, ciekaw mnie ten cebulowy wypiek, mam nadzieję, że go pokażesz :) Buziaki!
UsuńPysznie i pięknie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńAmber, dziękuję za miłe słowa!
UsuńSmakowity chlebek, pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńSamantha, dziękuję bardzo.
Usuńcudowny miąższ!
OdpowiedzUsuńKaś, i do tego smaczny :)
Usuńwygląda przeapetycznie - idealny śniadaniowy wypiek!!!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, zgadzam się.
Usuń