codzienność

czwartek, 3 listopada 2011

migdałowe suflety w jabłkach


Jabłka z nadzieniem migdałowym to deser prosty i niezwykle smaczny,  idealny na leniwe, jesienne popołudnie. Najlepiej do tego nadają się jabłka odmiany golden delicious o soczystym miąższu, kruche, o smaku winno - słodkim, aromatyczne i powszechnie oceniane jako bardzo smaczne lub mutsu które mają miąższ żółty, twardy, nieco kwaskowaty. Migdałowe suflety w jabłkach z przepisu Anny Olson


4 jabłka
2 łyżki masła
¼ szklanki cukru
2/3 szklanki mielonych migdałów
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1.4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
szczypta soli
1/4 szklanki płatków migdałowych
cukier puder 

Rozgrzać piekarnik do 190° C i lekko natłuścić żaroodporne naczynie do pieczenia, w którym zmieszczą się 4 jabłka. Obrać jabłka począwszy od ogonka do 1/3 wysokości, usunąć gniazda nasienne i nieco miąższu łyżeczką do kulek z melona, nie przebijając jabłek na wylot, żeby nie wyciekał z nich sok. Zachować wyjęte kawałki miąższu, a gniazda nasienne wyrzucić. Jabłka włożyć do żaroodpornego naczynia i posmarować je na wierzchu stopionym masłem. Wydrążone kawałki jabłek zmiksować na puree w malakserze, zmieszać z cukrem, a następnie z migdałami, jajkami, ekstraktami i solą. Nałożyć porcje powstałego ciasta do każdego jabłka i posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut, aż jabłka będą złociste. Podawać je na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

22 komentarze:

  1. Anonimowy11/03/2011

    Aa, genialny pomysł! :) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/03/2011

    mniam! to musi być przepyszne! cudny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i aromatycznie! Wspaniały deser!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam Cię do nowej strony- forum kulinarne.
    Możesz tu tworzyć, brać udział w konkursach i poznawać nowych ludzi :-)


    [url]http://gotowanie.info/[/url]

    pozdrawiam Gosia Smaki Alzacji

    --
    MałgosiaZ

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mmnie?

    Mistrzostwo swiata :) wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie! porywam takie jabłuszko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealny deser na jesień :) może skuszę się w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Shaday, koniecznie, myślę, że Ci posmakują! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Maugustyna, dobry sposób na niezwykły deser, ze zwyczajnych jabłek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Angie, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, miło mi, że Ci się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, bardzo dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Judik, dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Sara, przyjemnie czytać takie słowa :) Uściski

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu, ależ bardzo proszę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bazylia, skuś się, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. O, to musi być pyszne. Takie jabłuszko ze słodkim sercem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. idealny deser na jesień! genialny i faktycznie nietrudny. a poza tym widzę że użyłaś chyba koszteli? to moje ukochane jabłka, stara odmiana, już rzadko się widuje...

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Majana, bardzo smacznym i słodkim. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Moniko, moje jabłka to golden delicious, ale kosztele też pewnie świetnie by się tu sprawdziły. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.