Z płatków rosa rugosa przygotowywałam bardzo aromatycznie pachnące konfitury oraz ocet różany. Płatków tej pięknej róży użyłam do przygotowania różanego cukru. Nadszedł czas by przy jego pomocy przygotować konfiturę z brzoskwiń oraz jabłek i gruszek. Przepyszna bardzo aromatyczna brzoskwiniowa konfitura z różą.
650 g brzoskwiń
sok z 1/2 cytryny
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę, następnie pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem różanym, dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok. Zagotować mieszając i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić, przykryć kocem, by słoiki powoli stygły.
Różana konfitura jabłkowo - gruszkowa o wspaniałym aromacie i świetnym smaku.
600 g jabłek
600 g gruszek
sok z 1/2 cytryny
Jabłka i gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem różanym, dodać sok z cytryny, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok. Zagotować mieszając i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić, przykryć kocem, by słoiki powoli stygły.
robiłam cukier różany, bardzo aromatyczny
OdpowiedzUsuńAch,jak u Ciebie dzisiaj aromatycznie i romantycznie-różanie.
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
Wspaniałe przetwory i dodatki. Ja w tym roku robiłam cukier różany i jestem zachwycona jego aromatem :)
OdpowiedzUsuńMmm, świetna musi być taka domowa konfitura :)
OdpowiedzUsuńach, co za aromat:)
OdpowiedzUsuńach i och! Cudowne kwiatkowe przetwory. Konfiturka, mniam!:)
OdpowiedzUsuńAa, te konfitury musi smakować świetnie. :) Krótko mówiąc, wyposażyłaś się na tę zimę. ;)
OdpowiedzUsuńChantal, to w takim razie wiesz już, że warto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, tak letnio jeszcze się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje, spróbuj w taki razie dodać go do przetworów, coś wspaniałego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, jest pyszna a jak pachnie :)
OdpowiedzUsuńAga, mam nadzieję że czuć przez ekran :)
OdpowiedzUsuńMajana, z taką konfiturą zima niestraszna )
OdpowiedzUsuńShaday oj tak! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńten aromatyczny cukier mnie zachwyca.
OdpowiedzUsuńAsieja, dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoch, wiesz że uwielbiam te twoje różane przetwory, prawda? aż ślinka cieknie, bo aromat przedostaje się przez monitor:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, miło że jesteś. Dziękuję! Uściski!
OdpowiedzUsuń