Polędwiczka marynowana w miodowo, musztardowej marynacie pieczona z rzodkiewką, cebulą i pistacjami pochodzi z Mojego Gotowania. Przepis ma polędwiczkę z pieczonymi rzodkiewkami troszkę zmodyfikowany.
1 polędwiczka wieprzowa
sól
sól
pieprz
3 cebule czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
pęczek rzodkiewek
garść pistacji
2 łyżki oliwy
pęczek rzodkiewek
garść pistacji
Polędwiczkę opłukać osuszyć, przekroić na pół, natrzeć pieprzem i solą. Składniki marynaty zmiksować w blenderze, połączyć wszystkie płynne składniki, dodać 1 cebulkę i ząbki czosnku. Włożyć polędwiczkę, marynować około 2 godzin, najlepiej przez noc. Polędwiczkę ułożyć w formie żaroodpornej, polać marynatą, obok ułożyć umyte wcześniej ponacinane rzodkiewki, dwie cebule przekrojone na ćwiartki, oraz garść orzechów. Piec około 40 minut pod przykryciem, w temp 200º C. Pod koniec pieczenia odkryć. Kawałek polędwiczki podawać w otoczeniu ulubionych dodatków.
Nie piekłam nigdy rzodkiewki a to super pomysł. Na pewno było bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńPat! Rzodkiewki były pyszne! Teraz częściej będę je robiła! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię to połączenie miodu i musztardy i mięsa. Fajny przepis, szczególnie te pieczone rzodkiewki:)
OdpowiedzUsuńŻenia! Mi przepis też bardzo przypadł do gustu i smaku oczywiście. Serecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPieczone warzywka - super!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :)
Nat! Pierwszy raz piekłam rzodkiewki, bardzo mam smakowały w takim wydaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń