codzienność

poniedziałek, 9 maja 2011

polędwiczka z pieczonymi rzodkiewkami


Polędwiczka marynowana w miodowo, musztardowej marynacie pieczona z rzodkiewką, cebulą i pistacjami pochodzi z Mojego Gotowania. Przepis ma polędwiczkę z pieczonymi rzodkiewkami troszkę zmodyfikowany. 

1 polędwiczka wieprzowa
sól 
pieprz
3 cebule czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu 
2 łyżki musztardy 
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
pęczek rzodkiewek
garść pistacji

Polędwiczkę opłukać osuszyć, przekroić na pół, natrzeć pieprzem i solą. Składniki marynaty zmiksować w blenderze, połączyć wszystkie płynne składniki, dodać 1 cebulkę i ząbki czosnku. Włożyć polędwiczkę, marynować około 2 godzin, najlepiej przez noc. Polędwiczkę ułożyć w formie żaroodpornej, polać marynatą, obok ułożyć umyte wcześniej ponacinane rzodkiewki, dwie cebule przekrojone na ćwiartki, oraz garść orzechów. Piec około 40 minut pod przykryciem, w temp 200º C. Pod koniec pieczenia odkryć. Kawałek polędwiczki podawać w otoczeniu ulubionych dodatków.

6 komentarzy:

  1. Nie piekłam nigdy rzodkiewki a to super pomysł. Na pewno było bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pat! Rzodkiewki były pyszne! Teraz częściej będę je robiła! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię to połączenie miodu i musztardy i mięsa. Fajny przepis, szczególnie te pieczone rzodkiewki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żenia! Mi przepis też bardzo przypadł do gustu i smaku oczywiście. Serecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone warzywka - super!
    Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nat! Pierwszy raz piekłam rzodkiewki, bardzo mam smakowały w takim wydaniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.