codzienność

niedziela, 29 maja 2011

placek z rabarbarem i truskawkami

 
Kolejna odsłona na temat rabarbaru, tym razem dodałam też truskawki. Placek z rabarbarem i truskawkami to przepis Anny Olson. Przepyszne ciasto na smacznym spodzie, z owocami pod pyszną kruszonką.


1 1/4szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
100 g masła
1 łyżka soku cytrynowego
5 łyżek zimnej wody

Zmieszać mąkę z solą i posiekać z masłem, aż ciasto będzie równomiernie grudkowate. Dodać sok cytrynowy i wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200º C. Oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim płaską foremkę o średnicy 20 cm. Przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
 
4 szklanki rabarbaru
2 szklanki truskawek
1 szklanka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta soli

Wymieszać obrany i pokrojony rabarbar i truskawki pocięte w plasterki z cukrem, skrobią, przyprawami i solą. Przełożyć owoce na przygotowany spód.
 
2/3 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
50 g masła

Zmieszać mąkę z cukrem, gałką muszkatołową i solą. Zalać stopionym masłem, wymieszać  i powstałą grudkowatą masą posypać owoce. Ustawić formę na blasze i piec 20 minut w temperaturze 200º C, następnie zmniejszyć temperaturę do 175º C i piec jeszcze przez 30 minut, aż w owocowym soku pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli spód zbyt mocno brązowieje, owinąć brzegi placka folią aluminiową.

8 komentarzy:

  1. zjadłoby się takie do niedzielnej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna rabarbarowa warstwa..

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu, wpadaj, upiekę jeszcze jeden, mój tata się ucieszy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieja, dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, pachnący słońcem!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, weekendowe ciasto... a tu poniedziałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Żenia, dziękuje, miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Magda, ciasto świetnie nadaję się by je zabrać na wycieczkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.