Kolejna odsłona na temat rabarbaru, tym razem dodałam też truskawki. Placek z rabarbarem i truskawkami to przepis Anny Olson. Przepyszne ciasto na smacznym spodzie, z owocami pod pyszną kruszonką.
1 1/4szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
100 g masła
1 łyżka soku cytrynowego
5 łyżek zimnej wody
Zmieszać
mąkę z solą i posiekać z masłem, aż ciasto będzie równomiernie
grudkowate. Dodać sok cytrynowy i wodę. Szybko zagnieść ciasto,
zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do
200º C. Oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim płaską
foremkę o średnicy 20 cm. Przyciąć wystające brzegi i wstawić do
lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
4 szklanki rabarbaru
2 szklanki truskawek
1 szklanka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta soli
2 szklanki truskawek
1 szklanka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta soli
Wymieszać obrany i pokrojony rabarbar i truskawki pocięte w plasterki z cukrem, skrobią, przyprawami i solą. Przełożyć owoce na przygotowany spód.
2/3 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
50 g masła
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
50 g masła
Zmieszać
mąkę z cukrem, gałką muszkatołową i solą. Zalać stopionym masłem,
wymieszać i powstałą grudkowatą masą posypać owoce. Ustawić formę na
blasze i piec 20 minut w temperaturze 200º C, następnie zmniejszyć
temperaturę do 175º C i piec jeszcze przez 30 minut, aż w owocowym soku
pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli spód zbyt mocno brązowieje,
owinąć brzegi placka folią aluminiową.
zjadłoby się takie do niedzielnej kawki:)
OdpowiedzUsuńcudowna rabarbarowa warstwa..
OdpowiedzUsuńGosiu, wpadaj, upiekę jeszcze jeden, mój tata się ucieszy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAsieja, dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękny, pachnący słońcem!
OdpowiedzUsuńpyszne, weekendowe ciasto... a tu poniedziałek ;)
OdpowiedzUsuńŻenia, dziękuje, miłego tygodnia!
OdpowiedzUsuńMagda, ciasto świetnie nadaję się by je zabrać na wycieczkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń