Placek drożdżowy z rabarbarem, to najbardziej tradycyjny wypiek u mnie w domu. Zawsze bardzo obawiałam się go piec. Porównując z wypiekami babci, to każdy wypadał kiepskawo. Mając rabarbar, który uwielbiam, zdecydowałam się właśnie na ten dla mnie trudny wypiek. Przepis na ciasto pochodzi stąd.
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
szczypta soli
Do miski wsypać składniki kruszonki, dodać masło i ugnieść wszystko razem.
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g drożdży
80 g cukru
2 jajka
60 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
300 g rabarbaru
cukier puder
Z drożdży, mleka, szczypty cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Jajko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, pozostałą mąkę, rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć obrane i pokrojone owoce i posypać kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika i piec je około 50 minut w temperaturze 180º C na złoty kolor. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Śliczne zdjęcie rabarbaru! Ja mam dziś kompot i tartę rabarbarową, na weekend planuje sernik i placek drożdżowy, oczywiście rabarbarowy:DDD
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Aniu dziękuję! Ja właśnie kompocik sobie popijam, a placek jeszcze chwilkę i będzie do wyciągnięcia z piekarnika, oczywiście z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńna placek czy ciasto z rabarbarem czaję się od jakiegoś czasu. Twój placek tylko wzmaga mój apetyt :)
OdpowiedzUsuńKaś! Dziękuję za odwiedziny! Zapraszam na ciasto! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię, bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też rabarbar! Mam wrażenie, że wszyscy go dzisiaj dodają do ciast, ale warto:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOlciaky vel Olcik! Ja tez bardzo ale to bardzo lubię! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu! Podziwiałam Wasze dzieło, bardzo smaczne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń