codzienność

piątek, 17 czerwca 2016

krem z kalafiora z boczkiem


Zupa z kalafiora gotowana na mleku, doprawiona gałką muszkatołową jest pyszna i bardzo sycąca. Zupa jest aksamitna w smaku i bardzo kremowa, wspaniałym dodatkiem do niej jest podsmażony wędzony boczek. Zupa krem z kalafiora z boczkiem smakuje podana na obiad lub wczesną kolację.


450 g kalafiora
500 ml mleka
1 cebula
150 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietruszki 


W garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać podzielony na różyczki kalafior, chwilę smażyć, wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować całość na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony na kawałki boczek. Zupę podawać z podsmażonym boczkiem i natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Zachwycił mnie ten krem, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie ze chyba sobie to przyrzadze według twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, mniam! lubię takie kremy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect