codzienność

środa, 17 września 2014

normandzki chleb jabłkowy


Pieczenie chleba ma w sobie coś z transu hipnotycznego,
przypomina trochę pradawny taniec uświetniający ważne ceremonie.
Napełnia nas jednym z najprzyjemniejszych zapachów, jakie zna świat.
Żadne praktyki stosowane przez kręgarzy ani żadne medytacje
w tętniących muzyką kaplicach nie wyzwolą nas
ze złych myśli bardziej niż ta prosta domowa ceremonia pieczenia chleba.
Mary Frances Kennedy Fisher
Sztuki konsumpcji



Wspólna wrześniowa, bardzo odstresowująca piekarnia Amber ma jabłkowy aromat, za sprawą prostego, ładnie rosnącego chleba na zakwasie z przepisu mistrza Jeffreya Hamelmana z książki "Chleb". Przepyszny normandzki chleb jabłkowy z suszonymi jabłkami i cydrem jest lekko słodkawy, pięknie pachnie, ma wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Z przepisu wychodzą, dwa duże bochenki, można też upiec bułki, a jabłka najlepiej ususzyć samemu, dzień przed pieczeniem chleba.

 
160 g mąki chlebowej
100 g wody
30 g zakwasu 

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


650 g mąki chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
210 g wody
310 g cydru jabłkowego
20 g soli
5 g drożdży instant
260 g zaczyn
140 g suszonych jabłek
 
Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. 


Normandzki chleb jabłkowy pachnie na blogach:

37 komentarzy:

  1. Kamila.
    Twój bochen jest jak największe chlebowe marzenie!
    Dziekuję Ci za tak pyszny wybór.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bardzo dziękuję za możliwość wyboru tego chlebowego marzenia o jabłkowym aromacie! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamila, ale cudny twój bochen , mniam , taki pięknie wyrośnięty
    A twój wybór bardzo trafił do serca Alci i podniebienia , świetny chleb
    Dużo buzioli śle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, tym bardziej się cieszę, że przypadł Tobie do smakowego gustu :) Buziole!

      Usuń
  3. Bochenek olbrzym :) Zachęciłyście mnie tymi cydrowymi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Escapade Gourmande, koniecznie musisz do nas dołączyć :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Kamilo, wspanialy przepis dla nas wybralas! I piekny bochen upieklas!
    Dziekuje Ci za to kolejne wspolne piecznie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, z Twoich ust to wielki komplement, dziękuję :)

      Usuń
  5. Kamila, ale bochen! Piękny!
    Niezwykle aromatyczny wybór, idealnie wpisał się w tę porę roku:)
    Dziękuję za wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, najpierw były w planie jeszcze bułki ale tak mi się spodobał, że postanowiłam upiec jeden wielki rodzinny bochenek! Buziaki!

      Usuń
  6. Mniam:) Nawet z rajskimi jabłuszkami wyszedłby (są ślicznie zaróżowione).
    Uwielbiam suszone jabłka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, z rajskimi to byłby niebiański smak a wygląd na pewno super :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Kamilo-dziękuję za propozycję wrześniowego wypieku :) oraz wspólna piekarnię. Twój chleb wygląda wspaniale, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MiP, ja również dziękuję za wspólne wrześniowe chwile! Pozdrawiam

      Usuń
  8. Obiecuję, że go spróbuję. Bardzo żałuję, że nie miałam jak go upiec;-( Piękny bochen i zapewne bardzo smaczny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, upiec koniecznie! Do październikowego spotkania przy piekarniku :)

      Usuń
  9. Wspaniały chleb Ci wyrósł! :)))
    Kamilko, dokonałaś świetnego wyboru. Zakochałam się w tym chlebie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, bardzo się cieszę, że Tobie smakował mimo tego słodkiego dodatku :) Buziole!

      Usuń
  10. WSPANIAŁY! Kocham ten chleb!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kamilo, piekny bochen, swietny wybor, choc moi panowie staneli okoniem do suszonych jablek, wiec byl bez, ale z cydrem. Dziekuje za wspolne pieczenie. Pozdrawiam z bardzo goracego Teksasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarka, wyborem nie każdego się da zadowolić, ciesze się jednak, że Tobie smakował :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Kamilo, wspaniały, tez o takim chlebie marzyłam...ale może następnym razem mi się uda, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszula, uda na pewno! Do następnego :)

      Usuń
  13. Ale piękny „koszykowiec” :). I to zdjęcie z jabłuszkami w słoiku. Cudne.
    Dziękuję za wspólne wrześniowe chlebowypiekanie. Pozdrawiam seredecznie.

    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tfu, jabłuszka na patyczku :D

      Usuń
    2. Marcin, obowiązkowo do następnego! Pozdrawiam

      Usuń
  14. ależ bym chciała go spróbować:) boski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, polecam bardzo bardzo! Może uda Ci się kiedyś do nas dołączyć? Zapraszam :)

      Usuń
  15. Przepiękny domowy bochen!

    OdpowiedzUsuń
  16. Prześliczny bochen i jakże prawdziwy cytat:). dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pieczenie chleba a zwłaszcza wspólne pieczenie chleba jest rodzajem transu, któremu poddaję się z przyjemnością, zwłaszcza oglądając tak wspaniałe wypieki. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny, ogromny i smakowity.
    Kamila, dziękuję za wspólny czas przy piekarniku i za cudny chleb, który dla nas wybrałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale piękny okrągły bochen! Wygląda naprawdę przepięknie. Dziękuję za wspólne wrześniowe pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny, wręcz IDEALNY! pozdrawiam i dziękuję za wspólnie spędzony czas!

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny chlebek :) inspirujący i smaczny! Dziękuję za kolejne spotkanie przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  22. Prześliczny, wielki bochen! Ekstra!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect