codzienność

poniedziałek, 12 grudnia 2011

ryba z warzywami


Rybę z warzywami można przygotować dzień wcześniej i po powrocie do domu całość wstawić do piekarnika. Ulubiona ryba w towarzystwie marchewki, selera, kopru włoskiego, pora i cukinii, doprawiona czosnkiem i sokiem z cytryny, to smaczny i zdrowy pomysł na ciepły posiłek.

400 g filetu z białej ryby
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 selera
1/2 cukinii
1/2 kopru włoskiego
kawałek pora
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchew, seler opłukać, obrać i pokroić w grubsze paseczki. Cukinie opłukać i ściąć dokładnie z niej skórę, a następnie ją pokroić w w długie kawałki. Pora i koper włoski oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Dodać paski marchewki, selera, kopru włoskiego i delikatnie podsmażać przez 5 minut. Do całości dodać cukinie, pora i ponownie podsmażać przez 5 minut, doprawiając jarzyny do smaku solą i pieprzem. Całość odstawić do wystygnięcia. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone warzywa, na nich kawałki ryby, które należy skropić sokiem z cytryny. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 180º C i piec przez 25 minut. Gdy ryba będzie już gotowa, nałożyć ją na talerz w towarzystwie warzyw. Udekorować świeżymi ziołami i kawałkami cytryny.


16 komentarzy:

  1. rybka z warzywami... pycha!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja do tej ryby polecam kiszoną cytrynę! :)))
    Przygotowywałam je akurat tydzień temu na prezenty kulinarne, jako dodatek do mięs i ryb spisują się znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna rybka. Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie dania :) wszystko co z ryba i warzywami to zjem z wielka ochota!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny, zdrowy, kolorowy - to się nazywa udany obiadek!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. samo zdrowie, do tego sycące wzrok kolorki, super obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kachna, taka ryba jest nie tylko smaczna ale i zdrowa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Sweet dreadi, to ciekawa propozycja, muszę spróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Slyvvia, same smaczne i zdrowe składniki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Sara, to tak ja my, lubimy takie obiady, bo smaczne i szybkie przede wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majana, dziękuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, sama kiedyś wspominałaś o kolorach jedzenia i oto taki przykład :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ivka, zgadzam się całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy7/06/2020

    Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy10/19/2020

    Ogólnie ryba z pomarańczami to jest bardzo dobre i ciekawe połączenie. Ja jestem zdania, że świetnie do tego na pewno nadaje się świeży łosoś z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-swieza-porcja/ i muszę przyznać, że jak dla mnie sprawdza się ta ryba znakomicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect