codzienność

sobota, 19 listopada 2011

węzełki z ricottą i oregano

 
Pyszne na sobotnie śniadanie węzełki z ricottą i oregano. Dzięki serowi ciasto jest delikatnie wilgotne i ma dosyć zwartą konsystencję, a oregano nadaje aromatu. Przepis z Pracowni Wypieków cytuję za autorką.
 

4 łyżki sera ricotta
225 ml wody
450 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
25 g masła
15 g drożdży
1 żółtko
1 łyżka wody

Do miski włożyć ricottę, wodę, mleko w proszku, oregano, sól, cukier, miękkie masło i drożdże. Miksować na średnich obrotach, stopniowo dodając mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć. Wyrobione ciasto odstawić na około godzinę, by wyrosło. Wyjąć ciasto, podzielić je na 12 porcji. Przykryć folią lub ściereczką, by nie wysychały. Z każdego kawałka uformować wałek o długości 25 centymetrów, następnie zaplatać tak, by utworzył się węzełek. Trzymać ciasto za dwa końce, uformować pętelkę, przez którą przepleść jeden z końców. Gotowe węzełki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Odstawić do wyrastania na około 30 minut, aż podwoją objętość, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte węzełki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220º C i piec około 15 minut.

8 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect