codzienność

piątek, 3 czerwca 2011

cukinia z czosnkiem


Przepis na cukinie z czosnkiem pochodzi z książki "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą. Danie bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Doskonałe połączenie cukinii, aromatycznego czosnku oraz podsmażonej ciabatty. 

4 małe cukinie
2 łyżki oliwy
40 g masła
2 kromki ciabatty
2 ząbki czosnku
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka żurawiny

Na dużej patelni rozgrzać połowę porcji masła i oliwy, dodać pokrojone w kostkę grube kromki ciabatty, podsmażyć, aż lekko się zrumienią. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i smażyć, aż zacznie wydzielać aromat. Włożyć grubo pokrojone orzeszki piniowe, startą skórkę cytrynową, posiekany szczypiorek i żurawinę. Zdjąć z patelni, przykryć, aby nie ostygło. Na tej samej patelni podgrzać pozostałą część oliwy i masła, dodać pokrojone wzdłuż na ćwiartki cukinie, przykryć i podsmażać, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Podawać cukinie posypane chlebem z dodatkami.



10 komentarzy:

  1. o, jakie pyszne kawałeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja, dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia to bardzo wdzięczne warzywko, wszystko zależy od przypraw i wychodzi z tego całkiem inna potrawa:) i z czosnkiem też jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajnie- chleb w formie posypki!! super. A wygląda niesamowicie!!!

    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. cukinie z czosnkiem to jest to:) świetny pomysł z podsmażoną ciabattą!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, faktycznie cukinia świetnie się komponuje w różnych daniach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Monika, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Just-great-food, pomysł z ciabattą też przypadł nam do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nabrałam ochoty na takie cukinie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Burczymiwbrzuchu, miło, że narobiłam apatytu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect