niedziela, 27 listopada 2011

brioszki z białym serem i malinami


Drożdżowe maślane drożdżówki wypełnione kremowym serem i malinami. Zamiast malin, można użyć rodzynek bądź czekoladę. Sprawdzą się również jagody, borówki i wiśnie lub owoce mrożone. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i trzymać przez noc w lodówce. Można je schładzać krócej, ale im będzie zimniejsze i sztywniejsze, tym łatwiejsze jest do formowania. Przepis na brioszki z białym serem i malinami pochodzi z Kwestii Smaku.

250 g sera twarogowego
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki mąki 


Ser zmiksować z resztą składników do uzyskania gładkiej struktury, wstawić do lodówki.

1 łyżeczka suchych drożdży
250 g mąki tortowej
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 jajka
150 g masła
30 malin

Drożdże wsypać do filiżanki, wlać 5 łyżek ciepłej wody i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż drożdże spienią się. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki mieszać mieszadłem miksera, aż połączą się w jednolite ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodawać średnio miękkie masło po kawałku, po dwie łyżki, mieszając mieszadłem na średnich obrotach miksera. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie połączy się z ciastem. Ciasto powinno mieć jednolitą strukturę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 1/2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, przemieszać, miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i całe obsypać mąką. Rozwałkować na prostokąt wysoki na 1 centymetr. Rozsmarować schłodzone nadzienie serowe, posypać malinami. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 6 pasków. Przełożyć je, najlepiej na szerokiej łopatce do formy o wymiarach 21 x 26 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia, układając jeden kawałek obok drugiego. Ciasno ułożone bułeczki uniemożliwią wyciekanie masy serowej. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 190° C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, blaszkę wstawić do piekarnika. Piec na intensywnie złoty kolor przez około 20 minut. Ostudzić w formie ustawionej na metalowej kratce. Pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

14 komentarzy:

  1. Śliczne bułeczki. Z chęcią bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne polaczenie - ciasto drozdzowe, maliny i ser - miod w gebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, po prostu leci ślinka!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. też bym chciała umieć upiec dobre drożdżówki na słodko! nie wiem co to za fatum, ale z drożdżowych ciast to umiem zrobić tylko takie na pizzę, a na słodko to nie wychodzi... twoje wyglądają pysznie:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Slyvvia, dziękuję :) Kolorowych snów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sara, masz rację niebo!

    OdpowiedzUsuń
  7. majana, to dobra ślinka:) hihihi

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, z moimi wypiekami to różnie bywa, ten był smaczny, ale jego wygląd pozostawia wiele do życzenia :) Ciągle pracuje hihihihi

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie drożdżówki lubię najbardziej! Nie powiedziałabym, żeby tym znakomitym bułeczkom czegokolwiek brakowało, zwłaszcza jeśli chodzi o ich wygląd :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Arven, dziękuję Ci bardzo, jesteś kochana :) Miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ciasto drożdżowe to ja chętnie się częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. zaśliniłam się na ich widok, wyglądają na takie super wilgotne i jeszcze to serowe nadzienie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Konwalia, drożdżowe więc smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chantel, dzięki serowemu nadzieniu są wilgotne a dodatek owoców sprawia, że są jeszcze bardziej smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect